Lectura Bibliei,o experiență personalizată(IV)

Ultimul trimestru de lectură s-a transformat într-un tur de forţă, cărţile rămase au fost multe şi complexe :Evanghelia şi epistolele lui Ioan, Psalmii-cartea a V-a, Ezra, Neemia, Estera, cărţile profetice cu excepţia cărţii Isaia şi Apocalipsa.

Resursele bibliografice au fost aceleaşi,am adăugat însă un nou instrument de lucru -tag clouds-care m-a ajutat mult la focalizarea lecturii în cazul cărţilor cu mai puţine imagini vizuale dar mai multe idei şi concepte.

pf_1545951578

 

Câteva teme la care am meditat mai mult:

În Evanghelia lui Ioan şi epistole am observat în detaliu complexitatea diferenţiată în abordarea învăţăturii cu ucenicii şi ceilalţi credincioşi ,profunzimea relaţiei dintre Isus şi Dumnezeu-Tatăl dar mai ales accentul prioritar pe relaţia organică a ucenicilor pe verticală,cu Dumnezeu ,comparativ cu  epistolele pauline care au abordat mai frecvent relaţiile dintre credincioşi.

Dintre cărţile istorice mi-a atras atenţia abordarea cărţii Estera în Introducerea în studiul Vechiului Testament ,în special tema  diasporei şi semnificaţiei ei teologice şi omiterea premeditată a numelui lui Dumnezeu .

În Cartea a cincea a Psalmilor am remarcat intensitatea ataşamentului credincioşilor faţă de divinitate şi am rămas cu un semn de întrebare ,dacă Psalmul 116(unul dintre preferaţii mei) este sau nu un psalm mesianic.

 

pf_1545943089

Pentru cărţile profetice am revizuit  obiectivele propuse iniţial ,urmărind cu prioritate  tema mesianismului. Am remarcat totuşi accentul didactic  pus de Dumnezeu pe imagine şi semne din viaţa obişnuită pentru a facilita transmiterea mesajului profetic(Ieremia, Ezekiel ), accentul pe interiorizarea şi asimilarea mesajului înainte ca acesta să fie transmis ascultătorilor (înghiţirea sulului) şi accentul pe dialog,ca formă de interacţiune cu poporul lui Dumnezeu(Maleahi).

Recitirea cărţii Apocalipsa chiar în perioada Adventului m-a provocat la o reflecţie mai adâncă la situaţia celor 7 biserici şi la marele semn din capitolul 12,respectiv comunitatea mesianică şi rolul acesteia în mântuirea omului.

Câteva concluzii la final:

  • Lectura Bibliei în cazul începătorilor este mult mai eficientă şi transformatoare dacă este călăuzită de resurse introductive.
  • Stimularea vizuală este pentru mine un foarte bun catalizator alături de cuvinte, fapt confirmat şi prin modul în care am fost cercetată  în parcursul spiritual de până acum ,mai ales în absenţa predicării.
  • Conceperea unui plan personalizat,cu termene şi obiective ,este un alt instrument stimulativ şi motivator pentru a ajunge la final.
  • Lectura cărţilor în conformitate cu gruparea în canon din  considerente organizatorice nu o consider imperativă,cei din generaţia mea am fost obişnuiţi să studiem istoria în contextul socio-economic şi cultural dintr-o anumită perioadă de timp. Aş considera benefică lectura cărţilor istorice alternativ cu cele profetice aferente perioadei respective.
  • Pentru anul următor îmi propun să aprofundez cărţile din Vechiul Testament mai apropiate de nevoile mele spirituale ,cărţile apocrife şi  Noul Testament ,sper să apară călăuzele potrivite  acestui scop.

Să rămânem în comuniune cu Cel de pe Tron,cu Suveranul, a Lui e-mpărăţia!

Advertisements

2 thoughts on “Lectura Bibliei,o experiență personalizată(IV)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s