ANSELM GRUN Frumuseţea O nouă spiritualitate a bucuriei de a trăi

res_9f391c777f15bceaafeec7e51846e7e3_450x450_lv3t

De câteva săptămâni sensibilitatea mi-a fost stimulată de acest autor german  descoperit întâmplător .Mi-a atras atenţia coperta şi titlul simplu al acestei mici cărţi promovată de Editura Paralela 45 pe facebook.

În opinia autorului,spiritualitatea implică trei dimensiuni:

  • descoperirea lui Dumnezeu presupune descoperirea sinelui (gânduri, sentimente , pasiuni , emoţii) şi dorinţa de transformare prin rugăciune;
  • dimensiunea terapeutică,prin puterea vindecătoare a textelor biblice, a ritualurilor bisericeşti, a exerciţiilor spirituale;
  • dimensiunea contemplativă, manifestată prin frumuseţea descoperită în natură, artă, oameni;

El subliniază faptul că spiritualitatea frumuseţii nu inlocuieşte alte forme de spiritualitate, dar le intregeşte şi le imprumută un gust de bucurie şi de iubire.

Aşadar,suntem invitaţi la drum 🙂

În cartea de faţă vreau să vă iau cu mine, cititoare şi cititori dragi, în călătoria pe care am făcut-o ca să descopăr aceste lucruri. Şi vă doresc să vă bucure şi mai mult frumuseţea pe care o percepeţi de obicei şi cu care vă întâlniţi in mod obişnuit. Vă doresc ca preocuparea faţă de această frumuseţe să constituie pentru dumneavoastră o călătorie spirituală. Pentru că în frumuseţe intâlnim până la urmă frumuseţea lui Dumnezeu. Prin frumuseţe, Dumnezeu ne vorbeşte, aşa cum s-a intîmplat după ce a creat lumea: ,,…şi toate erau frumoase.” (Geneza I,31).

Asa că vă doresc, ca prin frumuseţe, să vă lăsaţi atinşi de Dumnezeu. Prin frumuseţe,  cred cu toată tăria, suntem deja atinşi de un Dumnezeu, de cel care este iubirea. Dar frumuseţea poate să şi sperie. Este un Dumnezeu care ne scutură, care, prin frumuseţe, ne pătrunde adînc şi ne deschide in vederea a ceva care este mai presus de noi, ne conduce spre ceva mai presus de noi. Aşa se intîmplă cu locul unei epifanii, dar si cu locul in care găsim voinţa de a trăi, mîngâierea şi vindecarea rănior noastre.

Puteţi răsfoi cuprinsul şi câteva pagini care sper să vă convingă,pentru mine a fost o lectură ,,dintr-o bucată”.

http://cdn4.libris.ro/userdocspdf/760/Frumusetea%20-%20Anselm%20Grun.pdf

 

 

Advertisements

One thought on “ANSELM GRUN Frumuseţea O nouă spiritualitate a bucuriei de a trăi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s